FLA | Stand van zaken

Sociaal

Wij willen je eraan herinneren dat de registratie van de opleidingsrechten in de Federal Learning Account uiterlijk op 30 november 2024 moet gebeuren. Hoewel nog niet volledig duidelijk is wat de volgende regering zal beslissen over deze verplichting, blijft deze voorlopig van kracht.

Sommigen van jullie zijn al begonnen met het berekenen van het aantal dagen individueel opleidingsrecht per werknemer. Een veelgestelde vraag is of het aantal individuele opleidingsdagen voor werknemers met een loopbaanonderbreking pro rata mag worden berekend.

Tot voor kort was het antwoord op deze vraag eenvoudig: de wet voorzag dat schorsingen van de arbeidsovereenkomst geen invloed hadden op het aantal opleidingsdagen waarop de werknemer recht heeft. Dit werd alleen aangepast op basis van het arbeidsregime. De FOD WASO volgde deze interpretatie, maar het VBO drong er namens de sectorfederaties op aan dat zij hiermee niet akkoord konden gaan.

Recentelijk heeft de FOD WASO ingestemd met de interpretatie van het VBO en dit aangepast op hun website.
“De opleidingsrechten van de werknemers die hun prestaties verminderen in het kader van een tijdskrediet in het kader van een cao 103 van de NAR of in het kader van thematisch verlof, zullen dus worden aangepast volgens de in dit artikel vermelde formule.”

Let op: de proratisering is niet van toepassing bij volledige onderbreking, hoe onlogisch dit ook is.

De FAQ ‘individueel opleidingsrecht’ van de FOD WASO kan je hier raadplegen.